Zwarte vrijdag


Nee, geen Black Friday bij frank@fair.  Er zit simpelweg te weinig marge op de producten.

Maar wel eerlijke prijzen voor alle producten. En een enkele keer kan ik een actie doen. Bijvoorbeeld omdat de importeur de goederen tijdelijk in prijs heeft verlaagd. Of omdat een product de uiterste houdbaarheidsdatum nadert.

Dat is trouwens een verhaal apart, die tht (tenminste houdbaar tot) datum. Veel mensen weten al wel dat je iets niet meteen hoeft weg te gooien op die datum. Maar weet je ook dat een winkelier gewoon producten over de datum mag verkopen? Zolang de klant daar maar eerlijke informatie over krijgt en je als winkelier zonder morren het product terugneemt en terugbetaalt als de klant toch niet tevreden is.  Dat komt omdat de tht datum alleen iets zegt over de kwaliteit van het product en niet over de veiligheid om het te eten of drinken. De fabrikant is verplicht zo’n datum te vermelden en doet dat op grond van eigen onderzoek en kennis. Hij staat als het ware garant voor de kwaliteit tot de tht datum. Daarna kan een product langzaam afnemen in kleur of smaak. Sommige producten doen dat heeel langzaam. Denk bijvoorbeeld aan honing, die je meestal nog jaren na dato kunt eten. Of aan thee, die ook lang goed blijft, mits goed afgesloten bewaard. Chocola is meestal ook nog lang eetbaar, maar kan een beetje wit uit gaan slaan.

frank@fair doet het zo: producten net over de datum die nog helemaal goed zijn,  geef ik voor niets of met een megakorting weg aan klanten die vaker wat bij frank@fair kopen. Zonde om weg te gooien vind ik

Prettig voor de klant en goed voor het milieu!

 

comments