Fairtrade

Je kunt iedere dag een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding. Heel makkelijk door te kiezen voor fairtrade producten. In de supermarkt, op het werk, in een restaurant. Maar wat is fairtrade? Onder fairtrade verstaan we: duurzaam geproduceerde producten waarbij de prijs, om duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden mogelijk te maken, is vastgelegd in de handelsketen. Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Om een product fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen. Organisaties kunnen dat op verschillende manieren aantonen. Initiatieven die de fairtrade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Zij werken allemaal op hun eigen manier binnen de fairtrade  principes.  Onderstaand een deel van de logo´s van keurmerkorganisaties die de fairtrade principes omarmen.

Wat is een keurmerk? Het Fairtrade keurmerk stelt als voorwaarde dat boeren zich organiseren. Samenwerken is belangrijk, want een groep boeren en boerinnen staat een stuk sterker dan een boer alleen. Het keurmerk betekent ook dat strenge regels voor een beter milieu worden nageleefd en dat er goede sociale voorwaarden zijn.

Eerlijke handelsvoorwaarden

  1. Minimumprijs. Bedrijven (bijv. in Nederland) die het Fairtrade keurmerk gebruiken, zijn verplicht om de boerenorganisaties altijd een prijs te betalen die tenminste de kosten voor duurzame productie dekt. Deze minimumprijs werkt als een vangnet, als de wereldmarktprijs boven de minimumprijs komt,wordt de wereldmarktprijs betaald aan de producent;
  2. Daarbovenop betalen bedrijven een ontwikkelingspremie. Boeren en boerinnen weten zelf het beste wat nodig is om vooruit te komen, dus ze beslissen zelf waar ze de premie in investeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om nieuwe productietechnieken, onderwijs, infrastructuur  of gezondheidszorg. In het geval van een plantage besluit een afvaardiging van de arbeiders hoe de premie wordt geïnvesteerd.
  3. Voorfinanciering: de producenten kunnen indien gewenst een percentage van de verkoopprijs van hun product al ontvangen vóór verscheping, zodat zij noodzakelijke investeringen kunnen doen.

Steeds meer boeren kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Door bijvoorbeeld hevige stormen en het uitblijven van regen kunnen oogsten mislukken. Stichting Max Havelaar initieert projecten die erop gericht zijn mensen te helpen om zich beter te weren tegen klimaatverandering.

Het Handvest van fairtrade principes zegt het zo : Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers – especially in the South. Fair Trade Organizations, backed by consumers, are engaged actively in supporting producers, awareness raising and in campaigning for changes in the rules and practice of conventional international trade, deliberately to work with marginalized producers and workers in order to help them move from a position of vulnerability to security and economic self-sufficiency.