Divine Chocola

In het hart van Divine ligt het bijzondere verhaal van Kuapa Kokoo, cooperatie van fairtrade boeren in Ghana, die in 1997 hun stem uitbrachten om hun eigen fairtrade bedrijf op te zetten.
Dus hier zijn we dan:  een verrukkelijk chocolademerk, waarvan de boeren voor 45%  eigenaar zijn!
Niet alleen ontvangen de boeren de fairtrade premie voor hun cacao, ze delen ook in de winst. Dat geeft hen nog meer mogelijkheden om te investeren in hun gezin, hun boerenbedrijf en in hun gemeenschap.
Je kunt er zeker van zijn dat Divine elke keer dat je van deze chocolade eet, dit een bijzonder moment maakt!

Ontmoet een producent

Elizabeth Antegoa woont in het dorp Bipoan, ongeveer anderhalf uur rijden van Kumasi, de hoofdstad van de Ashanti regio in Ghana. Ze is een cacaoboerin met iets minder dan een hectare grond, waarmee ze twee zakken cacao per jaar kan oogsten.  Net zoals veel andere boeren, werd ze vroeger bij de weging van haar cacao regelmatig opgelicht door de handelaar.  “Bij Kuapa Kokoo hebben ze een goed afgestelde weegschaal”legt ze uit.

Ook zag Elizabeth dat de vrouwen van Kuapa in haar dorp een ondersteuningsgroep vormden.  “Ik wilde daar bij horen” zegt ze. “We komen bij elkaar en helpen elkaar. Samen hebben we bijvoorbeeld geleerd om zeep te maken en stof  te bedrukken en dat helpt ons om ons eigen inkomen te verdienen. Ik ben positief over de manier waarop vrouwen worden aangemoedigd bij Kuapa Kokoo”.

Elizabeth heeft twee kinderen – een zoon die in de leer is als lasser en een dochtertje van vier dat straks naar school kan gaan, dankzij het extra fairtrade inkomen van haar moeder.

Momenteel bewoont Elizabeth een kamer  in het huis van iemand anders. Ze droomt ervan om genoeg te verdienen om een eigen huis te wonen met een keuken en aparte slaapkamers. “De vrouwengroep zal me helpen om dat te kunnen realiseren”zegt ze.

Meer informatie over Divine op www.divinechocolate.com

Bestel online bij frank@fair