zaterdag 27-05-2017

Drie nieuwe theesoorten van Fair Trade Original!


Thee, thee en thee

Kies maar: kruidige Chai thee met vanille & passievrucht. Friszoete zwarte thee met braambes & een hint van roos. Of toch liever groene thee Earl Green met mango?

Alle drie heerlijk, ook – of juist – in de hitte. Alle drie biologisch. En alle drie niet alleen geoogst in het land van herkomst, maar daar ook verpakt.

Dus de 200 theeplukkers en de 22 arbeiders van de Greenfield Tea Estate in Sri Lanka profiteren van de fairtrade voorwaarden.

De theeplantage van Greenfield ligt aan de zuidflank van het hoogland van Uva, dicht bij Haputale. De thee uit dit gebied heeft een goede reputatie, dankzij het gunstige klimaat. Alle thee wordt bij Greenfield met de hand geplukt: alleen de twee bovenste blaadjes en het allerbovenste blad dat nog in de knop zit, halen de plukkers van de struik. In de theewereld heet dit two and a bud.

De theefabriek, waar de blaadjes nog dezelfde dag naartoe gaan, ligt op 1530 meter hoogte. Theefabrieken vermelden altijd hun hoogte, omdat dit iets zegt over de eindkwaliteit van de thee. De smaak en geur worden mede bepaald door het zuurstofgehalte in de lucht tijdens het oxideren van de gesneden theeblaadjes.

Minimumloon verhoogd
In Sri Lanka steeg het minimumloon per dag voor plukkers onlangs fors. Veel plantages hebben vervolgens de vereiste hoeveelheid kilo’s te plukken thee evenredig verhoogd, maar dat heeft Greenfield Tea Estate niet gedaan. De medewerkers van Greenfield hebben naast hun salaris profijt van de fairtrade ontwikkelingspremie.

Led lampen
Uit de ontwikkelingspremie is de gemeenschapszaal gefinancierd. Het Fairtrade Premie Comité beheert deze ruimte, waar onder andere een enorme keuken in zit. Het gebouw is te huur voor bijvoorbeeld bruiloften of politieke bijeenkomsten. In 2016 zijn de premiegelden benut voor schoolboeken, schooltassen en paraplu’s voor de kinderen; studiebeurzen voor 6 jongeren die naar de universiteit gaan; een begrafenisfonds en de aanschaf van een vrachtwagen . Deze wordt verhuurd aan de plantage om de thee te vervoeren, wat nieuwe inkomsten oplevert. In 2017 wordt op dezelfde basis een bus aangeschaft: voor eigen uitjes én voor de verhuur aan derden. Ook krijgt ieder van de 153 huishoudens op de plantage drie Led lampen.

comments