Aziatische producten, ook steeds vaker biologisch!


Speciaal aandacht voor de Aziatische producten te kust en te keur, bij frank@fair.

Vorige week waren er twee Thaise boerinnen in Nederland.

Ze brachten mooie verhalen mee over fairtrade. En ook heerlijke recepten. Een van de boerinnen is Khun Orachan.

BETERE OMSTANDIGHEDEN

Fairtrade is een goed alternatief voor kleine boeren die zich kunnen verenigen. De arbeidsomstandigheden zijn aanzienlijk verbeterd, er wordt milieuvriendelijker gewerkt en er zijn heldere prijsafspraken. De fairtrade premie die ze krijgen, wordt onder andere besteed aan training en het maken van bio-meststoffen.

Khun Orachan verbouwt kruiden als laos, gember en citroengras.  Ze is lerares, studeerde landbouwwetenschappen en is de voortrekker van de fairtrade kruidenboeren.

Een druk bestaan, want ze heeft ook twee dochters.

Planten plukkend is Orachan op haar best. Op haar groene land  groeit alles hier overvloedig door elkaar. Daar zit een filosofie achter. ‘Het gaat erom dat je alles in balans houdt’, zegt Orachan. Een boodschap die ze ook uitdraagt aan de kruidenboeren. Ze zal het ook haar dochters leren.

Iedere dag duikt Orachan met een mooie buit aan wildoogst haar keuken in. Zo tovert ze de meest spannende gerechten op tafel, met als hoogtepunt Orachan’s verse zelfgemaakte Tom Ka Kai. Met Orachan’s vers geoogste kruiden een soep om nooit te vergeten.

Het recept van deze overheerlijke soep komt morgen op mijn Facebookpagina – www.facebook.com/frankafair. deze week elke dag een nieuw Thais recept!

Orachan is fan van de ‘vroegere Thaise keuken’. De pittige gember, de geurige sereh en de zoete kokosmelk geven een aroma af waar je de hele dag in rond zou willen waden. ‘Wist je trouwens dat laos en gember helpen om vlees beter te verteren?’

 

TOEKOMST

Orachan’s toekomstdromen liggen dichtbij huis en zijn praktisch van aard. Orachan: ‘We willen onze fairtrade groenten en kruiden uitbreiden en grotere opslagruimtes voor de boeren hier op het learning center.’

comments